Be Safe Online
Safer Use of Services on the Internet
INTRODUCTIE VEILIG INTERNETGEBRUIK <
GOUDEN REGELS <
SURFEN OVER WERELD WIJDE WEB <
PERSOONLIJKE WEBPAGINA'S <
E-MAIL, ELECTRONISCHE POST <
CHAT <
EXPRESS BERICHTEN <
NIEUWSGROEPEN <
BESTANDEN DELEN <
ONLINE WINKELEN <
FILTER PROGRAMMA'S <
COMPUTER VIRUSSEN <
DIGITAAL PESTEN <
VERKLARENDE WOORDENLIJST <
UW MENING <
Vereniging voor Openbaar Onderwijs
Surfen over het wereld wijde web
Father And Son Using Computer

In de pogingen het Internet makkelijker te maken, en spannender om het te verkennen, is de ontwikkeling van het Wereld Wijde Web (World Wide Web) de belangrijkste vooruitgang geweest. Het Wereld Wijde Web bevat programma's genaamd 'web browsers', die u helpen de weg te vinden door de doolhof van alle beschikbare informatie, communicatie en programma's. Om van het ene gedeelte van het Web naar een ander gedeelte te gaan hoeft u alleen uw muis maar op bepaalde woorden of plaatjes te richten en te klikken met de linker muisknop. In een ideale situatie zou de bestemming of webpagina waarnaar u op zoek bent met slechts één muisklik bereikt kunnen worden. Echter, het Internet verandert voortdurend. Een lijst die alles omvat wat u mogelijkerwijs zou willen zien op het Internet, bestaat daarom niet.

Wat is het Wereld Wijde Web?
Stelt u zich het Wereld Wijde Web voor als een soort enorm drie-dimensionaal spinnenweb, waarin zich een heleboel computers bevinden. Niet alle informatie wordt namelijk op één computer bewaard. U doorloopt dit spinnenweb en op sommige punten kunt u veel verschillende kanten op. Op deze kruispunten zijn miljoenen computers met elkaar verbonden. Het inslaan van een bepaalde weg bepaalt met welke van deze computers u verbinding maakt. Het leuke hieraan is dat u enorm veel keus heeft. Aan de andere kant moet u er rekening mee houden dat u op deze manier terecht kunt komen op een internetsite die u misschien niet voor ogen had. Het doorzoeken van alle sites om te vinden wat u wilt heet 'surfen' - hoewel het soms meer weg heeft van het waden door stroop. Hoe specifieker u uw zoekopdracht maakt, hoe sneller u vindt wat u zoekt.

Hoe komt u op het Wereld Wijde Web?
Om op het Web te komen moet u verbinding maken met een Internet aanbieder. Hiervoor gebruikt u een modem, die zich waarschijnlijk al in uw computer bevindt. Internetaanbieders hebben computers die permanent in verbinding staan met het Wereld Wijde Web. Wanneer u uw account instelt, zal u worden gevraagd om een gebruikersnaam en een wachtwoord op te geven. Deze gegevens garanderen een zekere veiligheid. Als de verbinding eenmaal tot stand is gekomen kunt u een webbrowser, een programma op het Internet op te gaan, gebruiken. In de meeste gevallen zal dit Internet Explorer of Netscape zijn. Beide zijn gratis en worden over het algemeen gelijk met uw PC geleverd. Maakt u zich geen zorgen als uw webbrowser er niet onmiddellijk in slaagt te verbinden met een internetsite. Het Internet is soms 'bezet' - druk op 'stop' en probeer het nogmaals. Als het verbinden meerdere malen mislukt, probeert u het dan later nog een keer.

Hoe kunt u vinden wat u zoekt?
Het Wereld Wijde Web is enorm; het lijkt praktisch oneindig. Het belangrijkste is het om niet in paniek te raken - als iets verkeerd gaat gebruikt u de 'terug' pijl links bovenaan het scherm en begint u opnieuw.
Web adressen (ook wel URL's genoemd) kunnen direct worden ingetypt in het adresvenster van iedere browser. Echter, sommige adressen kunnen lang zijn en moeilijk te onthouden.

  • Vermijd waar mogelijk het handmatig intypen van een adres
  • Wanneer u een adres handmatig kopieert, zorg dan dat u het exact overneemt

Een van de belangrijkste problemen is op welke manier u datgene kunt vinden waarin u bent geïnteresseerd. Om een specifieke pagina of site op het Web te kunnen vinden heeft u het betreffende adres of URL nodig. Als u het adres niet kent, maar wel weet naar welk onderwerp u zoekt, kunt u het beste gebruik maken van één of beide hoofdtypen speciale zoek-hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen staan bekend als zoekmachines en zoekgidsen (search enigines, serge directories).

Zoekmachines. Hiermee kunt u het Web doorzoeken op basis van sleutelwoorden of frases / zinnen die gerelateerd zijn aan de informatie waarnaar u op zoek bent. Als u voor het eerst ergens naar op zoek gaat, zult u enthousiast zijn over de hoeveelheid informatie die aanwezig is. Indien u echter tijd wilt besparen kunt u het beste uw doel of bestemming in het achterhoofd houden en specifiek zijn in uw zoektocht. Zoek bijvoorbeeld niet op het woord 'bloemen', waarmee u miljoenen sites zult vinden, als u in eigenlijk geïnteresseerd bent in 'orchideeën'. Wanneer u teveel mogelijkheden aantreft, kunt u uw zoekopdracht verfijnen. Een Nederlandstalige zoekmachine is www.Ilse.nl, een snelle internationale zoekmachine is bijvoorbeeld www.google.com.

Zoekgidsen. Deze zijn meer gestructureerd en hebben bruikbare informatie op het Web al in categorieën verdeeld. Dit betekent dat zoekgidsen makkelijker zijn om doorheen te browsen, ofschoon ze nog altijd zeer groot kunnen zijn. Het is daarom ook hier handig om sleutelwoorden en onderwerpen te gebruiken. Een grote zoekgids is bijvoorbeeld www.startpagina.nl.

Hyperlinks. Het grootste gedeelte van de tijd zult u browsen door hyperlinks aan te klikken. Dit zijn speciaal gemarkeerde stukken tekst of afbeeldingen die uw web browser naar een nieuwe bestemming leiden. U kunt gebruik maken van de hyperlinks door uw muis op een onderstreept, gekleurd stuk tekst te plaatsen, bijvoorbeeld www.voo.nl .Wanneer u dit doet zal uw cursor van een pijltje veranderen in het symbool van een handje. Met één muisklik komt u op de gewenste pagina terecht.

Favorieten / Boekenleggers (Bookmarks). Wanneer u stopt en een nieuwe weg inslaat op het Internet, geldt voor de meeste browsers dat hetgeen u eerder opzocht zal verdwijnen uit uw geschiedenispad. Dit is een belangrijke reden om 'favorieten' of 'boekenleggers' te creëren. Favorieten zijn bovendien handig als u een pagina gevonden heeft terwijl u aan het browsen bent, maar u geen tijd heeft om de pagina goed te bekijken en u het moeilijk vindt uw weg naar de pagina in een later stadium weer terug te vinden. Om een 'favorieten / boekenlegger' te creëren gaat u naar de bijbehorende titel bovenaan de pagina. U klikt deze aan en vervolgens klikt u op 'toevoegen favorieten / boekenleggers' ('add favorites / bookmarks').

Hoe kunt u het Internet veilig gebruiken?
Veiligheid Geef GEEN ENKELE contact informatie - volledige naam, adres, telefoonnummer etc.
Geschiedenis Klik de 'geschiedenis' knop bovenaan de pagina aan, en u kunt zien waar gebruikers ( u zelf of uw kinderen) geweest zijn op het Web.
Inhoudsadviseur ('Content Advisor') Een van de belangrijkste zorgen van ouders is dat hun kinderen in aanraking komen met een voor hen ongeschikte website. Een eenvoudige manier om te zorgen dat uw kinderen geen toegang hebben tot sites die seks, geweld etc. bevatten, is gebruik te maken van de 'Extra' knop bovenaan de pagina. U klikt vervolgens op 'internet opties' en daarna op 'beveiliging'. Deze functie stelt u in staat bepaalde onderwerpen te blokkeren.

Terug naar het begin

INTRODUCTIE VEILIG INTERNETGEBRUIK --  GOUDEN REGELS --  SURFEN OP WERELD WIJDE WEB --  PERSOONLIJK WEBPAGINA'S --  E-MAIL, ELECTRONISCHE POST --  CHAT --  EXPRESS BERICHTEN --  NIEUWSGROEPEN --  BESTANDEN DELEN --  ONLINE WINKELEN --  FILTER PROGRAMMA'S --  COMPUTER VIRUSSEN --  DIGITAAL PESTEN --  VERKLARENDE WOORDENLIJST --  UW MENING --