Be Safe Online
Safer Use of Services on the Internet
INTRODUCTIE VEILIG INTERNETGEBRUIK <
GOUDEN REGELS <
SURFEN OVER WERELD WIJDE WEB <
PERSOONLIJKE WEBPAGINA'S <
E-MAIL, ELECTRONISCHE POST <
CHAT <
EXPRESS BERICHTEN <
NIEUWSGROEPEN <
BESTANDEN DELEN <
ONLINE WINKELEN <
FILTER PROGRAMMA'S <
COMPUTER VIRUSSEN <
DIGITAAL PESTEN <
VERKLARENDE WOORDENLIJST <
UW MENING <
Vereniging voor Openbaar Onderwijs
Persoonlijk webpaginas
Children Using Computer

Een van de grote voordelen die het internet biedt, is de mogelijkheid voor iedereen iets over je zelf te publiceren. Dat kan over je favoriete sportclub of popster gaan, nieuws over je zelf of over de familie, je politieke visie of je hobby. Er bestaat een enorm en gevarieerd aantal persoonlijke websites, inclusief enkele zeer professionele familiesites, die dagelijks het familieleven bijhouden.

Het is redelijk eenvoudig om je eigen site te maken en te publiceren. Het kan erg leuk zijn en je leert je zelf meer ICT-vaardigheden aan op het moment dat sommige onderdelen toch echt een uitdaging gaan vormen. Veel jongeren maken ook websites voor onderwijs doeleinden, zoals voor een schoolproject, of een bijdrage aan de website van school, of als zij deelnemen aan internationale wedstrijden zoals ThinkQuest

 http://www.thinkquest.com
De programma's om website te bouwen zijn gemakkelijk te vinden op het internet. De meeste programma's zijn gratis of kosten bijna niets. En er bestaan veel sites die adviezen en tips geven aan de ontwerpers van websites. Om je eigen site te kunnen publiceren heb je een Internet Service Provider (ISP) nodig. Veel providers bieden de ruimte aan als een onderdeel van hun klantenservice. Er bestaan ook enkele websites die jouw site tot een zekere omvang kosteloos plaatsen.

Veel voorkomende problemen
Denk na voordat je online publiceert. Weeg de navolgende, mogelijke gevaren af en besluit hoe je op jouw website de risico's zo klein mogelijk houdt.

Persoonlijke informatie kan worden misbruikt door anderen, die jouw informatie onder ogen krijgen. Denk dus van tevoren na wat voor informatie je publiek wilt maken op het internet en wat je privé wilt houden. Om een voorbeeld te geven: Als je op je website je naam en adres staan vermeld en je laat weten hoe je uitkijkt naar je vakantie in augustus, dan is het inbrekersgilde je daarvoor vast erkentelijk. Wanneer je je telefoon- en faxnummer publiceert, zal regelmatig worden gebeld of gefaxt om je dingen te verkopen. Wees ook voorzichtig met informatie over je werk en je inkomen om te voorkomen dat criminelen op jouw naam leningen afsluiten of een credit card aanschaffen.

Foto's van je gezinsleden met de namen eronder verlevendigen je website, maar ook daarbij moet je je mogelijke risico's realiseren. Door bekend te maken wie je gezinsleden zijn en wat zij doen, bijvoorbeeld naar welke school de kinderen gaan, maakt het voor iemand gemakkelijk om hen te ontmoeten en zelfs bij de eerste keer direct bij de naam aan te spreken. Er bestaat ook een kans dat iemand de foto kopieert en met daarvoor bestemde programmatuur de foto bewerkt tot iets totaal anders en wellicht iets beledigends. Portretfoto's kun je om die reden beter helemaal vermijden.

Een e-mailadres is een standaard onderdeel van een website. Het maakt het de bezoekers mogelijk met je in contact te komen en meningen uit te wisselen. Sommige volwassenen geven er de voorkeur aan binnenkomende e-mail voor hun kinderen eerst te checken op ongewenste inhoud of ongewenste (onbekende) afzenders. Een van de nadelen van het e-mailadres op de site is dat je ook ongevraagd berichten krijgt toegestuurd, te vergelijken met ongevraagd drukwerk. Junkmail wordt het genoemd of ook wel Spam. Er zijn namelijk mensen die met speciale programmatuur het internet afzoeken op e-mailadressen en deze vervolgens verkopen aan adverteerders.

Als je een zogeheten 'gastenboek' op je site hebt staan, waar bezoekers hun mening kunnen achterlaten, dan kan dat ook minder plezierige opmerkingen met zich mee brengen. Een regelmatige controle en verwijdering van wat je niet aanstaat is dan nodig.

De tekst die je schrijft voor je website verdient ook enige aandacht. Net als op papier kun je geen dingen over mensen of organisaties schrijven die niet waar zijn of waarmee je hen in diskrediet brengt. Als je zelf een dergelijke tekst op een site ontdekt, benader dan de eigenaar ervan of als dat niet lukt, de provider, die de site kan blokkeren. Wanneer het de spuigaten uitloopt, schakel dan de politie in.

Op tekeningen, cartoons, foto's en dergelijke bestaat copyright. Je kan die niet zomaar publiceren in drukvorm en ook niet op je website! Je moet van tevoren toestemming vragen om problemen en kosten te voorkomen. Dat geldt ook voor audio- en videoclips. Zelfs voor krantenknipsels geldt een publicatierecht, hoewel daar in de privé-sfeer zeker niet moeilijk over wordt gedaan.

Als je niet wilt dat anderen jou webpagina's veranderen, wat jij hebt gezegd net even omdraaien of niet gewenste plaatjes of links toevoegen aan jouw website, dan moet je een enkele veiligheidsmaatregel treffen. In ieder geval moet je je User ID (gebruikers identificatie) en je wachtwoord voor je zelf houden. Het is beter deze iedere keer weer in te typen dan na de eerste keer automatisch te laten bewaren. Als desondanks de inhoud van jouw site toch is veranderd, neem dan contact op met de provider en laat deze het wat en hoe dan uitzoeken.

Basisscholen zijn meestal wel voorzichtig. Veelal zal een leerkracht een door een leerling gemaakte pagina eerst nakijken, voordat deze op het web wordt geplaatst. Deze voorzorgsmaatregel zorgt er voor dat kinderen niet hun persoonlijke informatie prijs geven of dat zij per ongeluk de school in een moeilijke positie brengen door bijvoorbeeld het copyright te schenden.

Thuis zou je een zelfde voorzorgsmaatregel kunnen afspreken met je kinderen. Laat even zien wat je hebt gemaakt voordat het online gaat. Je weet dan zeker dat jij je kunt vinden wat over jou en de rest van het gezin wordt gezegd en je kunt problemen in huiselijke sfeer en daarbuiten voor zijn.

Terug naar het begin

INTRODUCTIE VEILIG INTERNETGEBRUIK --  GOUDEN REGELS --  SURFEN OP WERELD WIJDE WEB --  PERSOONLIJK WEBPAGINA'S --  E-MAIL, ELECTRONISCHE POST --  CHAT --  EXPRESS BERICHTEN --  NIEUWSGROEPEN --  BESTANDEN DELEN --  ONLINE WINKELEN --  FILTER PROGRAMMA'S --  COMPUTER VIRUSSEN --  DIGITAAL PESTEN --  VERKLARENDE WOORDENLIJST --  UW MENING --